KAFFEKONSULENTENS RÅD

6 tips til at lave den bedste kop firmakaffe!

Mange forhold spiller ind på den endelige kop kaffe, så få her vores bedste tips til at brygge den bedste kop firmakaffe hos jer!

Søren Meng Nordby,
Divisionschef,
BKI Professionel

to til møde med den bedste firmakaffe

Uanset hvilken kaffeautomat I har på din arbejdsplads, så er der flere faktorer, der har indflydelse på den endelige kaffesmag og -oplevelse. Vi har derfor samlet 6 tips, der kan guide dig og dine kolleger til, hvordan I skaber den optimale kop kaffe. 

1. Anvender I den rigtige kaffe til jeres maskiner?

Den første ting, I bør kigge nærmere på, er kaffebønnerne. Dyrkningsforhold, ristning og sammensætningen af bønnerne har betydning for smagen, og samtidig er det ikke alle kaffevarianter, der kan bruges til enhver automat.

Derfor anbefaler vi, at I tager en snak med jeres konsulent, når I skal vælge kaffe, så I sammen kan finde frem til den kaffe, der passer bedst til både jeres maskine og jeres smag. Optimalt kan I besøge os i vores showroom, så brygger og smager vi os frem til den rigtige kaffe til jer!

Formalet, helbønner eller espresso?

2. Vælg den rigtige formaling

Formalingen af kaffebønnerne skal passe til brygformen. Lidt forsimplet er reglen, at jo kortere tid en brygning tager, jo finere bør formalingen være. Det betyder, at stempelkaffe kræver groft formalet kaffe, mens filterkaffe bør laves på en mellem variant og espresso kræver en fin formaling.

Når du brygger i kaffeautomater

I kaffeautomater hvor du påfylder hele bønner, skal automaten kalibreres til lige præcis den kaffe, som I anvender. På den måde får I mest muligt ud af kaffen og bedst mulig kaffeøkonomi. Hos BKI er vi stolte af meget ensartede kopprofiler. Derfor er yderligere justering af formaling ofte ikke nødvendig.

Har du et stort industri kaffemaskine eller en almindelig kandemaskine, skal formalingen optimeres til brug i kaffefilter, hvilket du får med vores formalede kaffevarianter i doseringsposer. Med doseringsposerne undgår du manuel dosering, så du altid kan brygge en stor mængde kaffe, der smager godt hver gang.
 

Hvis du bruger en manuel espressomaskine

Har du en professionel espressomaskine, skal du være opmærksom på at kværne bønnerne ekstra fint, så du opnår den helt rigtige gennemløbstid og smag på din kaffe. Gør det til en rutine at tjekke gennemløbstiden på maskinen hver morgen og juster kværnen efter behov.

bki kaffe fra stempelkande

3. Opbevar kaffen
korrekt og bevar
smagen

Lige så snart du åbner for kaffeposen, begynder bønnerne at miste smag pga. iltning. Derfor skal du sørge for at opbevare kaffen lufttæt i original emballage – lige fra du tager hul på posen, og indtil den skal bruges i kaffemaskinen. Det gælder både ved hele bønner og formalet kaffe. For at få den bedste smag skal kaffen helst bruges indenfor 1-2 uger fra posen åbnes.

Har I en kaffeautomat med beholder til kaffe, så husk også, at bønnerne skal skiftes her, når den har stået stille i længere tid f.eks. på grund af ferie.

formalet og helbønner på tre skeer
to kolleger ved bki kaffemaskine laver god firmakaffe

4. Den perfekte temperatur på vandet kan smages!

Vand spiller en stor rolle, og her har både temperatur og hårdhed indflydelse på smagen af din kaffe. Temperaturen på vandet bør ligge mellem 94 og 96º C, for at aromastofferne i kaffen kan udvikle sig optimalt. Bruger du spilkogende vand, kan kaffen ende med en besk smag.

Bruger du på en kaffeautomat på kontoret er vores tekniker garant for at temperaturen er korrekt til brygning.

For at sikre både kaffens smag – og i øvrigt forlænge levetiden på din kaffeautomat – anbefaler vi altid, at der bruges kalkfilter foran kaffemaskinen, så vandet ikke bliver for hårdt. Mængden af kalk i vandet påvirker smagen af kaffen.

kvinde drikker kaffe efter tips til at lave den bedste kop

5. Doserer du kaffebønnerne rigtigt?

Vil I betale 8 øre ekstra for en mere ansvarlig kop firmakaffe?

Hvor kraftig kaffens smag bliver, afhænger også af doseringen af de udvalgte kaffebønner. Det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, hvor stærk man foretrækker sin kaffe, så du bør prøve dig frem.

Hvis du har bryganlæg eller automat, kan du købe vores doseringsposer, som passer til lige præcis dit bryganlæg. Så slipper du for besværet og kan bare åbne posen, hælde bønnerne i og få helt frisk kaffe med den optimale smag.

Når du vælger en kaffeautomat hos BKI, så sørger vi for, at automaten er indstillet optimalt, og vi smager sammen med dig på kaffen. Først nå du er tilfreds, er vi tilfredse. Derefter er der ikke behov for at ændre eller justere doseringen med mindre i skifter kaffe. Vores kvalitetssystem sikrer, at du altid oplever samme kopprofil fra gang til gang.

Brygger I kaffen på en kolbemaskine, er det relativt let at prøve sig frem og finde den rette dosering. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop og ca. 45 gram til en liter vand. Sørg altid for, at kaffen ikke ligger skråt i filteret. Hvis kaffen ikke er jævnt fordelt, vil dele af kaffen ikke komme i kontakt med vandet – og det vil give mindre smag.

Rengøring af kaffemaskine

6. Husk den rette rengøring af jeres maskine

Det har også afgørende betydning for smagen af kaffen, at I overholder anbefalingerne til rengøring af jeres maskine, bryganlæg eller automat. Maskinerne har en daglig og ugentlig rengøringsrutine, som både sikrer god hygiejne og den bedste kaffesmag. Hvis maskinen ikke er ordentligt ren, risikerer du, at aflejringer i maskinen giver din kaffe en dårlig bismag. I sidste ende kan det også medføre driftstop eller fejl, som skal udbedres.

Vær ekstra skarp på rengøringen, hvis du bruger frisk mælk i din maskine, da der her er større risiko for bakterieudvikling. Ligeledes kræver maskiner med frisk mælk grundig, daglig rengøring for at sikre funktionaliteten og hygiejnen.

Med en serviceaftale kan vi hjælpe dig ved nedbrud, men det er stadig dit ansvar løbende at vedligeholde maskinen i form af daglig og/eller ugentlig rengøring.

Tilbyd det lille ekstra

Populære blogindlæg

Har du brug for vejledning?
Kontakt os i dag

Om du allerede har svarene eller ønsker hjælp til at finde dem, så sidder vi klar til at tage en uforpligtende snak om jeres muligheder - og finde frem til den helt rigtige kaffeløsning for netop dig og dine kollegaer, kunder og samarbejdspartnere.

Ring til os på +45 86 29 22 99 eller udfyld formularen her, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Bekræft at du har læst om vores behandling af persondata. Læs mere her.