KAFFEVIDEN

Kaffe blandinger og rene kaffer?

Blends, blandinger, ren kaffe og single origin?  Hvad er det nu lige, der er hvad, og hvorfor smager de så forskelligt? Bliv meget klogere her.  

blanding af rene kaffebønner i hænder

Rene kaffer - Single origins

Rene kaffer, også kaldet single origins, består af bønner udelukkende fra ét afgrænset område. For eksempel et land eller et særligt område i landet.

Rene kaffer tager derfor smag af den jord, vind- og vejrforhold, temperaturer og meget mere, der karakteriserer de områder, hvori de dyrkes. Derfor smager kaffe fra ekspempelvis Brasilien og Kenya også forskelligt, ligesom smagen kan ændre sig en anelse fra høst til høst. 

Med single origin kaffe kan du derfor tage på en lille opdagelsesrejse rundt i verden, og smage dig frem helt fra Etiopien til Peru. Hvis du allerede nu har lyst til at blive lidt klogere på, hvordan kaffen smager forskellige steder i verden, kan du læse artiklen Kaffe jorden rundt lige her. 
 

Kaffebærrene tager smag af sit oprindelseslands jord- og vejrforhold. I Guatemala er der eksempelvis aktive vulkaner, der med sine jævnlige udbrud beriger jorden. Nogle single origin kaffer, eks. kaffe fra Antigua-området i Guatemala, kan derfor have en krydret, næsten lidt røget karakter.
 

farmer i paraíso plukker gule kaffebønner

Blandinger - Blends

En kaffeblanding, også kaldet et blend, er en kaffe sammensat af forskellige typer kaffebønner, oftest fra forskellige lande. 

Hvis du så tænker på forskellig kaffe fra rundt omkring i verden som forskellige krydderier, da sammensætter man dem på kryds og tværs til en 'kaffeblanding', der smager, som man godt kan lide den.

En kaffe med en høj syre kan således kombineres med en anden kaffe med en god fylde og en tredje med en behagelig eftersmag. På den måde kan man skabe en komplet kaffebladning og smagsoplevelse i en enkelt kaffeblanding - faktisk er langt det meste kaffe, som du køber i supermarkedet, blandinger som disse. 

Men dette stiller naturligvis høje krav til os i BKI! For en kaffeblanding skal gerne smage ens hver eneste gang - uanset høst eller andre forhold, der måtte spille ind. 

Derfor er det vores kaffesmageres fornemste opgave hele tiden at udvælge de kaffebønner, der år efter år kan sammensættes for at skabe smagen af lige præcis din favorit BKI kaffeblanding.

farmer i paraíso plukker gule kaffebønner

En kaffeblanding, eller et 'blend', er den mest almindelige form for kaffe. Her er forskellige hele kaffebønner, ofte fra forskellige lande, mikset på en måde, hvor smagene komplimenterer hinanden til en ønsket smagsprofil. 
 

Vi smager på 300 kopper kaffe om dagen

Uanset om vi i BKI rister og producerer single origin kaffe eller blends, udsættes hver enkelt kaffebønne og blanding for en meget grundig kvalitets- og smagstest.

Vores kaffeeksperter smager på alt kaffe mindst tre gange, før det bliver afsendt fra BKI, så vi er sikre på, at din BKI-kaffe smager nøjagtig, som du kender og elsker den.

Ser kaffen god ud? Bliver den ristet jævnt, og hvordan smager den på parametre som syre, fylde, aroma og eftersmag? Vi smager på kaffen hver eneste dag, og det foregår under stor koncentration og med masser af slubren.

Faktisk smager vores kaffepanel på gennemsnitligt 300 kopper kaffe om dagen. Tag med vores kaffealkymist og ekspertsmager på arbejde lige her. 

ristede kaffebønner til kvalitetssikring

Kaffealkymist og ekspertsmager på arbejde

Når du drikker din foretrukne BKI-kaffe, forventer du også, at den smager, som den altid har gjort. Det samme gør vi. Derfor smager BKI’s chefsmager på op mod 300 kopper kaffe om dagen for at kvalitetssikre din BKI-kaffe.

Hans eneste redskab er smagsløgene.

bki kaffesmager tester kvalitet af kaffe
kopper med kaffe klar til smagning og kvalitetssikring