KAFFEVIDEN
 

Kaffe jorden rundt


Der dyrkes kaffe i mere end 80 lande langs Ækvator. Og fordi kaffe tager smag af vind og vejr, jordbundsforhold, solskinstimer og meget mere, så tager din kaffe ligeledes smag af sit oprindelsesland. I BKI importerer vi kaffe fra mere end 25 lande, og du kan her blive klogere på smagen af kaffe fra nogle af de største og mest spændende kaffenationer jorden rundt. 

I vores specialserie af højlandskaffe, Mountain, findes en lang række single origin kaffevarianter fra rundt omkring i verden. Så tag på en spændende smagsrejse sammen med os!

Brasilien


Brasilien er verdens største kaffeproducent. Det var også her, at Svend Mathiesen, grundlæggeren af BKI, opstartede sin første import af kaffebønner - deraf navnet Brasil Kaffe Import. I 1920 dyrkede Brasilien faktisk 80% af al verdens kaffe, og selvom den andel i dag er nede på ca. 35%, så har udkommet af den årlige høst fortsat enorm indflydelse på verdensmarkedets kaffepriser. 

80% af al kaffe, der dyrkes i Brasilien, er Arabica bønner, og selvom man her kan finde brug af et væld af forskellige behandlingsmetoder, er Brasilien særlig kendt for vasket arabica kaffe (våd metode) med en blød og rund smag, samt naturlig kaffe (tør metode) med en behagelig sødme, en mild syre og mellem fylde. 

 

Indonesien/Java


Teknisk set er Javakaffe en betegnelse for kaffe dyrket på øen Java. I dag er grænserne dog visket ud, og man bruger nu betegnelsen om al kaffe, der produceres i Indonesien, som udgør ca. 7% af verdensmarkedet. 

Ca. 90% af al kaffe fra Java er robustakaffe af høj kvalitet, som primært vaskes. Kaffen har generelt en lav syrlighed, en tung krop og blide nøddeagtige toner. Denne type Javakaffe er særlig populær til espressobønner og blends, da den giver kaffen en god fylde og en flot crema på espresso. 

 

Colombia


Colombia står ca. for 6% af verdens kaffeproduktion. Colombias mange bjerge skaber store klimatiske forskelle, hvilket derfor giver kaffen forskellige kvaliteter alt afhængig af, hvor i landet den er dyrket. Man dyrker og producerer dog udelukkende vasket arabica kaffe i Colombia.

En stor del af landets bedste bønner dyrkes på bjergskråninger omkring hovedstaden Bogotá. Her er jorden fed og rig, og højderne gør luften fugtig. Tilsammen skaber det de optimale forhold for kaffedyrkning.

Kaffe fra Colombia er ofte med masser af syre, stor fylde og blomstrede og frugtige noter, som særligt fremhæves i lys- og mellemristede bønner. 

Kenya


Kenya producerer mindre end 0,5% af al kaffe i verden. Men hvad de mangler på kvantitet kompenserer de derimod for i kvalitet. Kenyansk kaffe er af meget høj kvalitet, og den karakteriseret ved en komplet og kompleks smagsoplevelse. Mount Kenyas skråninger er optimale til kaffedyrkning, ligesom den karakteristiske røde og lerholdige jord i Kenya, rig på jern og aluminium, giver kaffen sit helt eget særpræg.

Kenyansk kaffe kendetegnes som meget aromatiske og næsten saftige i deres smag. De har ofte en intens syre, en fyldig krop og tydelige nuancer af solbær og citron. 

Al kaffe fra Kenya er arabica bønner, hvoraf det meste er vasket. I Kenya rangerer man desuden kaffe efter størrelse og kvalitet, hvoraf den fineste klacificering er AA. Dette betyder ensartede, store og hele bønnner uden fejl og derfor en meget fin kvalitet og smag.

Etiopien


Etiopien regnes normalt for kaffens og arabicabønnens hjemland. Her findes et væld af forskellige kaffesorter, mange dyrkes vildt, og reelt har man endnu ikke det fulde overblik over plantediversiteten - for man finder til stadighed nye sorter! Kaffe er en af landets største eksportvarer, selvom produktionen i stor udtrækning foregår uden moderne hjælpemidler. Etiopien står for ca. 5% af verdensmarkedets kaffe.

Etiopisk kaffe opfattes af mange som noget af det fineste kaffe, der findes, grundet kaffens store diversitet og unikke smag.

Etiopisk kaffe er kendetegnet ved elegante og klare kaffer med en forfinet syre og tydelige blomster, urte- og citrusnoter. Særlig kendt er eks. kaffe dyrket i områderne Sidamo og Yirgacheffe.

Guatemala


I Guatemala dyrkes kaffen i den sydlige del af landet, som har kyst mod Stillehavet. Terrænet er meget kuperet og består af både bjerge og vulkaner, ligesom her er mange mikroklimaer, der skaber er stort spænd i kaffesmagen. Op mod 98% af al kaffe fra Guatemala er arabica, som oftest vasket. Guatemala står samlet for ca. 2,5% af verdensmarkedet.

Smagen kan spænde fra en sødlig og krydret kaffe med noter af kakao og karamel til kaffe med høj syrlighed og tydelige blomstrede noter.

Flere af vulkanerne i Guatemala er stadig aktive, og de jævnlige udbrud er med til at berige jorden, eks. omkring byen Antigua. Herfra er kaffen ofte velbalanceret, krydret og sødlig med noter af eks. kakao, chokolade, nødder og måske endda et røget strejf. 

Mexico


I Mexico dyrkes primært vasket arabica kaffe. De fleste kaffeplantager ligger i den sydlige del af landet, i området Chiapas, som ligger ud til Stillehavet. Mexicansk kaffe vinder popularitet i disse år og udvikler sig til mere og mere specialiserede markeder.

Mexicansk kaffe kendetegnes for sin sødmefuldhed, blide, milde og harmoniske smag, ligesom noter af stenfrugter og kakao er typisk for Chiapas-området.

Peru


Ca. 3% af verdens kaffeproduktion stammer fra Peru. Det er primært vaskede arabicabønner der dyrkes på Andesbjergenes skråninger.

Kaffe fra Peru er kendt som afbalanceret kvalitetskaffe med sødlige jord- og urteagtige noter.

Jamaica


Nogle af verdens mest prestigefyldte og dyreste kaffesorter dyrkes på Jamaica - heriblandt Blue Mountain. Dennne arabicakaffe vokser kun på øens østligste spids og dyrkes i omkring 2.200 meters højde, hvilket gør den til en af verdens højest voksende kaffer. 

Produktionen er meget begrænset, og man bør derfor se sig for, når man køber denne kaffe - for der sælges langt mere, end der reelt produceres. Derfor er vi naturligvis meget påpasselige, når vi i BKI udvælger og indkøber denne kaffe. Den ægte Jamaica Blue Mountain leveres i tønder, der kontrolleres af Coffee Industri Board, inden den eksporteres fra Jamaica. 

Blue Mountain kendestegnes for et flot ensartet udseende, en frisk og sødlig duft, en rund smag med nøddetoner og en lang, blød eftersmag.