KAFFEVIDEN

Hvordan laves instant kaffe?

De fleste af os har et glas instant kaffe derhjemme på hylden, til når kaffen bare skal være hurtig og nem. Men hvordan bliver instant kaffen egentlig lavet? Læs med her. 

blanding af rene kaffebønner i hænder

Fremstilling af instantkaffe

Ganske som ved anden kaffe, blandes og ristes kaffebønnerne, og resultatet af denne proces, bestemmer grundlæggende smagen for den færdige kaffe.

De færdige bønner formales og opløses i vand med høj temperatur. Resultatet er et tyktflydende kaffekoncentrat, som er grundlaget for den videre forarbejdning. Tørring af kaffen kan foregå ved to metoder: Spraytørring eller frysetørring.

BKI Instant kaffe som granulat

Frysetørret instantkaffe

Frysetørret kaffe produceres på grundlag af det tyktflydende kaffekoncentrat, som fryses ned til ca. minus 50 grader. Det bliver til hårde frosne flager, som kværnes til granulat, i den størrelse det ønskes.

Efterfølgende fjernes overflødig fugt med vakuum. Dette er den mest skånsomme måde at producere instant kaffe på. Denne metode bibeholder flest mulige smagsnuancer i kaffen. BKIs instant kaffe er frysetørret.

Instant kaffe spray tørret på ske

Spraytørret instantkaffe

Ved spraytørring ledes det tyktflydende kaffekoncentrat, som dråber, gennem dyser ind i en stor beholder, hvor der blæses varm luft over dråberne. Den varme luft får vandet i kaffekoncentratet til at fordampe, så der kun er tørt og fint pulver tilbage.

Da efterspørgslen går på granulater af en vis størrelse, kan man efterfølgende blæse vanddampe ind og få pulveret til at klistre sammen, så granulatet bliver grovere. Spraytørringen er en voldsommere proces for kaffen, og der opnåes ikke samme gode kvalitet som ved frysetørring.