KAFFEVIDEN

Arabica og robusta: Kaffens botanik

Der findes overordnet to store kaffesorter - arabica og robusta. Under sig har de hver især et væld af underarter rundt omkring i verden, men der er alligevel et par ting, der adskiller de to typer fra hinanden. Bliv klogere på kaffens botanik her!

Spire af en arabica kaffebønne

Arabica

Arabicakaffe stammer oprindeligt fra Etiopien og siges at udgøre omkring tre fjerdedele af den globale kaffeproduktion. Arabica dyrkes særligt i Sydamerika, Central- og Østafrika samt Indonesien og er kendt for sin milde, friske og syrlige smag. 

Arabica-kaffeplanten får røde, ovale frugter, som har en modningsperiode på 8-10 måneder. Den indeholder normalt to kaffebønner, der har et koffeinindhold på 0,8-1,4 %, og planten giver et årligt udbytte på 1.500-3.000 kg bønner per. hektar. Det vil sige, at en enkelt kaffebusk giver et udbytte på ca. 1 kg bønner om året.

Arabica bliver betragtet som den ”ægte kaffe” og udgør langt størstedelen af den kaffe, vi drikker i Skandinavien.

Kaffeplante med arabica bønner
Kvinder plukker røde kaffebær af robusta planter

Kaffeplantager findes oftest i højlandet på bjergsider og skråninger. Her findes de optimale temperaturer, vind- og vejrforhold til at dyrke kaffe. 

Robusta

Robustaplanten stammer fra Congo og er mest udbredt i Vest- og Centralafrika, men også i Sydøstasien. I Vietnam, som er verdens næststørste kaffeproducent, dyrkes for eksempel udelukkende robustakaffe. Som navnet antyder, er robustakaffe meget modstandsdygtig over for sygdomme og insektangreb, og kan dyrkes under vanskeligere vejr- og jordforhold end arabica.

Robustatræet kan blive op til 10 m højt og får røde frugter, der modner på 6-8 måneder. Træet giver et udbytte på 2.300-4.000 kg per. hektar, hvilket svarer til ca. 1,6 kg pr. træ. Bønnerne har et højt koffeinindhold på 1,7– 4%.

Robusta dyrkes oftest i lavere terræn end arabica. I de lave højder er det varmt, og derfor modner bærrene hurtigere. Den korte modningstid gør, at bærret ikke når at udvikle lige så mange aromastoffer som arabicabønner. 

Mange kaffeblandinger består af et miks af både arabica- og robustabønner, hvor smagene komplimenterer hinanden til en ønsket smagsprofil. 
 

ristede kaffebønner af arabica bønner
kaffekopper med kaffe brygget af sorterne arabica og robusta

Hvordan smager de?

Fordi robustabønner dyrkes i lavere og varmere terræn og har en kortere modningperiode, da udvikler kaffebærrene ikke nær så mange aromastoffer som arabicabønner.

Faktisk indeholder robusta kun ca.1/3 af de aromastoffer, som arabicabønner kan indeholde. Arabicabønner anses derfor generelt som finere kvalitet, da man her kan opleve langt flere smagsnuancer i kaffen. Arabicakaffe er derfor genrelt dyrere og mere eftertragtet på det internationale kaffemarked. 

Robusta er altså mindre nuanceret i smagen, men den har til gengæld masser af fylde og kraft! Den bruges derfor flittigt i kaffeblandinger, der skal være kraftfulde og med stor smag. I Italien, som er et land med en stor kaffetradition, er robustakaffen uundværlig, da den er med til at give espressoblandinger sin intense smag, ligesom den er med til at skabe den helt rigtige og tykke crema på toppen. 

Kaffespire vokser op ad jorden

Blandinger og rene kaffer?

Den kaffe, du drikker derhjemme, vil ofte være en blanding af forskellige arabicabønner eller et miks af både arabica og robusta.

Eller måske du har en 'ren' kaffe af en enkelt kaffesort fra et særligt område?

Bliv klogere på såkaldte blends og single origins lige her. 

modne kaffebær på gren af sorten arabica
Kaffeplantage i højlandet