Luksus æbleskiver med kaffe, marcipan og æblekompot
 
ca. 30 stk. - Tilberedningstid: 1 time
 
Sprøde æbleskiver med mandler, et mørkt strejf af kaffe og en sød midte af fyldig marcipan. Serveret med en vaniljeprikket æblekompot og drysset med flormelis, er disse æbleskiver en anderledes og luksuriøs version af den klassiske juledessert. Server med varm gløgg eller en kop friskbrygget kaffe til.

Ingredienser


Æbleskiver
250 g hvedemel
50 g mandelmel
1 citron, skal heraf
2 spsk. sukker
2 tsk. vaniljesukker
1 tsk. stødt kardemomme
½ dl. kaffegrums af BKI GULD, drænet
1 tsk. natron
¼ tsk. salt
3 æg
4 dl kærnemælk
50 g smør, smeltet

75 g marcipan i små tern
smør til stegning
flormelis til servering

Æblekompot med vanilje
3 madæbler
1 citron, skal og saft efter smag
ca. ½ dl vand
75 g rørsukker
1 stang vanilje

 

 

Fremgangsmåde​


Æblekompot
 

  1. Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær i mindre tern. Kom i en lille gryde med lidt vand, og tilsæt sukker og vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Kog op lad det simre ved lav varme i ca. 10 min. eller til æblerne koger ud. Kom æblekompotten i et patentglas og sæt på køl.

Æbleskiver
 

  1. Bland alle de tørre ingredienser i en skål.
  2. Del æg i blommer og hvider og rør æggeblommer sammen med kærnemælk. Pisk blandingen i de tørre ingredienser. Tilsæt smeltet smør og kaffegrums og pisk til en glat dej uden klumper. Stil dejen på køl i ca. 30 min.
  3. Pisk hviderne stive og vend forsigtigt i dejen af to omgange.
  4. Varm en æbleskivepande op og smelt lidt smør i hvert hul. Fyld hullerne op med dej og bag ved jævn varme. Når æbleskiverne har sat sig i kanten, vendes de med en strikkepind en halv omgang.
  5. Placer et stykke marcipan i midten af hver æbleskive og fyld evt. lidt mere dej i hvert hul. Vend en halv gang mere og steg færdig, så du får flotte, runde æbleskiver. Steg resten af dejen på samme måde.
  6. Server de lune æbleskiver med æblekompot, flormelis og en kop friskbrygget BKI kaffe til.

En sød overraskelse

 

Æbleskiver har fået sit navn, fordi man i gamle dage bagte æblestykker ind i hver enkelt æbleskive. Her har vi kommet et lille stykke marcipan i hver æbleskive, men du kan også prøve at kom lidt af æblekompotten i, stykker af frisk æble, nougat - eller noget helt andet! Som en sød lille overraskelse. 


Flere opskrifter på desserter og kager