KAFFEVIDEN

Sådan brygger du den bedste kop kaffe

Kaffe kan synes som en ganske simpel ting: Malede bønner og varmt vand - og så alligevel. For smagen af din kaffe påvirkes både af malingsgraden, dosering, vand, temperatur og meget andet. Derfor har vi lavet denne guide med en række overordnede huskeregler, der altid gør sig gældende, når du skal brygge dig en god kop kaffe - uanset brygmetoden.

kvinder har lært at brygge god kaffe og nyder en kop

1. Find en kaffe du kan li'!

Første skridt i brygningen af en rigtig god kop kaffe er at vælge en kaffe, som du synes smager godt. Bønnernes sammensætning, oprindelsesland, dyrkningsforhold og ikke mindst ristningen har stor betydning for smagen, så det giver mening at prøve lidt forskelligt for at finde ud af, hvilken type kaffe du kan lide. 

Særligt ristingen har stor betydning for kaffens smag og karakter, så det kan være et godt sted at begynde med at finde ud af hvilken ristning, du godt kan lide. 

Lyse ristninger giver en kaffe med flere smagsnuancer og højere syrlighed

Mellemristninger giver en rund og fyldig kaffe. 

Mørke ristninger giver en intens og kraftig kaffe med lav syrlighed.

kaffebønner i produktion

2. Formaling: Fint, groft eller midt imellem?

Brug den rette formaling
Kaffens formaling vælges efter bryggemetoden. Jo kortere tid brygningen tager, jo finere formaling kræves. Vil du lave espresso skal du bruge en meget fin formaling, til stempelkande-kaffe skal den være groft formalet og en filterkaffe midt imellem.

Brug altid frisk kaffe
Friskmalet kaffe vil altid give den bedste smag. Så kan du lide at male dine kaffebønner derhjemme, bør du gøre dette lige inden brygning. Maler du mere af gangen eller bruger du formalet kaffe, er det vigtig, at du opbevarer kaffen i en lufttæt pose eller beholder. Så snart du åbner posen, vil kaffen så småt begynde at miste sin smag. En nyåbnet pose formalet kaffe bør derfor bruges inden for 1-2 uger for at give den bedste kaffesmag.

BKI kaffe i pour over

3. Dosér kaffen
efter din smag

Når du skal dosere din kaffe, skal du også følge din smag. Tag udgangspunkt i den dosering, der står på kaffeposen og tilpas til din smag. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du til brygning af filterkaffe bruger ca. 7 gram kaffe pr. kop og ca. 45 gram til en liter vand.

Når du brygger filterkaffe, bør du ligeledes være opmærksom på, at fordele kaffen jævnt i filteret. Hvis kaffen ligger skråt i filteret, får dele af kaffen ikke kontakt med vandet.

formalet kaffe og helbønner på tre skeer efter din smag
Kvinde i skjorte holder om en kop kaffe doseret efter hendes smag

4. Vand har (også) stor betydning for kaffesmagen

Vandet er faktisk mindst lige så vigtigt for kaffens smag, som selve kaffen! Den optimale temperatur for kaffebrygning er mellem 94 og 96º C, og det må helst ikke være hverken for koldt eller for varmt.

En for høj temperatur kan resultere i, at kaffen smager besk, mens en for lav temperatur ikke formår at udtrække kaffens aromastoffer optimalt. Og så ender du med en tynd og smagsløs kaffe.

Hvis du bor i et område med meget kalkholdigt vand, kan det også påvirke smagen på din kaffe negativt. Du kan derfor overveje at rense vandet med et kalkfilter eller bruge kildevand fra flaske. Ellers er koldt vand fra hanen perfekt til brygning af kaffe.

 

 

5. vær grundig med din rengøring

Rengøring er et must! Og her er det faktisk helt okay at være lidt 'hys', hvis du sprøger os. 

Kaffemaskine, stempelkande og andet bryggeudstyr skal nemlig altid være helt rent for at opnå den optimale smag og aroma. Snavs og gammelt kaffegrums kan nemt afsætte en dårlig smag på den færdigbryggede kaffe - og det er da en skam!

Alle blogindlæg

Kend dine brygmetoder

Kend dine brygmetoder

Filterkaffe, mokka eller espresso? Sådan brygger du den bedste kaffe med forskellige brygmetoder.