KAFFEKONSULENTENS RÅD
 

Så vigtig er kaffen på arbejdspladsen

Der er god grund til at prioritere den gode kaffeløsing på arbejdet! Vores nye undersøgelse viser, at kaffen bl.a. øger arbejdsglæden og styrker vores relationer til kollegerne.

 

Søren Meng Nordby
Divisionschef, BKI Professionel

 

Kan du overhovedet forestille dig en arbejdsdag uden kaffe? Som en af verdens mest kaffedrikkende nationer, vil de færreste af os nok være foruden. Og med god grund. BKI Professionels nye undersøgelse viser nemlig, at kaffen er en vigtig ingrediens i den gode arbejdsdag, for vores følelse af arbejdsglæde og i vores relationer til kollegerne.
 

Det er ikke for ingenting, at vi fortsat er i top fem over verdens mest kaffedrikkende nationer – kun overgået af vores naboer i Island, Norge og endelig Finland, der løber med førstepladsen. Herhjemme synes kaffen alligevel at følge os trofast gennem dagen, og i BKI Professionel ved vi som en af landets største kaffeleverandører, at den i særdeleshed også følger os gennem arbejdsdagen.  

Men hvilken betydning har kaffen egentlig for os, når vi er på arbejde?

Det og meget mere har vi i samarbejde med YouGov undersøgt i en omfattende analyse af danskernes kaffevaner på arbejdspladsen anno 2022.

For 37% er kaffen en vane og en naturlig del af mødet, når vi skal finde fælles fodslag, planlægge og gå i dialog med hinanden.

YouGov for BKI (2022), Coffee@Work.

64%

af medarbejderne i danske virksomheder 
peger på kaffeordningen, som det absolut
vigtigste personalegode i deres hverdag.

YouGov for BKI (2022), Coffee@Work.

For 39% bidrager kaffen til hyggen sammen med kollegerne, som et vigtig afbræk i arbejdsdagen, og 19% svarer, at kaffen overordnet øger deres arbejdsglæde.

YouGov for BKI (2022), Coffee@Work.

Kaffeløsningen er det bedste personalegode, du kan tilbyde dine kolleger


Intet mindre end 90% af de adspurgte medarbejdere i danske virksomheder svarer, at de altid eller ofte drikker kaffe, når de er på arbejdspladsen. En lige så så stor andel tilkendegiver yderlige, at kaffen er deres foretrukne varme drik på arbejdspladsen, og det er ikke usædvanligt, at vi hver især gennemsnitligt drikker 3-4 kopper kaffe om dagen. Måske endda endnu flere.

Og med god grund viser det sig.

Selvom mange af os efterhånden har vænnet os til dage eller perioder, hvor vi arbejder hjemme, så drikker vi ikke nær så meget kaffe på hjemmekontoret. En kop eller to mindre om dagen for at være nøjagtig.

For noget tyder på, at kaffen har en ganske særlig funktion på netop arbejdspladsen.

Når vi spørger danskerne, hvorfor de drikker kaffe på arbejdet, nævner mange, ikke overraskende, kaffens gode smag og opkvikkende effekt som den primære årsag. Men endnu mere interessant tegner der sig et billede af, at kaffen i høj grad også bidrager til vores sociale arbejdsmiljø og vores arbejdsglæde i hverdagen.

For 37% af de adspurgte er kaffen en vane og en naturlig del af mødet, når vi skal finde fælles fodslag, planlægge og gå i dialog med hinanden. For 39% bidrager kaffen til hyggen sammen med kollegerne, som et vigtig afbræk i arbejdsdagen, mens 19% svarer, at kaffen overordnet øger deres arbejdsglæde.

Og ikke så lidt siger det, at hele 64% af de adspurgte peger på kaffeordningen, som det absolut vigtigste personalegode i deres hverdag.

Et gode der overgår eksempelvis sundhedsforsikring, gratis frugt, frokostordning og julegaver.

Din arbejdsplads bliver bedre af kaffepauser


Kaffen på arbejdet er altså ikke blot en drik, der som så mange andre skal slukke vores tørst. Det er derimod en drik, vi nyder, og som hjælper os med at holde fokus, åbne op for de gode snakke med hinanden og øge vores arbejdsglæde. Imens vi arbejder og i pauserne imellem.  

Og det kan der være op til flere forklaringer på.

Ifølge DTU’s Fødevareinstitut får koffein hjernen til at frigive signalstofferne og hormonerne dopamin og adrenalin. Hvor det første, også kendt som lykkehormonet, bidrager med et lille skud glæde og en belønningsfølelse gennem arbejdsdagen, så aktiverer adrenalin de områder i hjernen, der øger vores produktivitet og ’kampklarhed’. Med andre ord to hormoner der gør os klar til at vende tilbage til arbejdet med fornyet energi – mentalt og fysisk.

Derudover viser en undersøgelse af pausevaner, udført af Analyse Danmark fra 2015, at mikropauser i arbejdsdagen hjælper os med at øge vores fokus og mindske træthed. Korte, aktive pauser – som når vi går ud til kaffeautomaten og tilbage igen – stimulerer nemlig vores blodomløb, krop og muskler. Faktisk kan jævnlige mikropauser på mellem 30 sekunder og 5 minutter, øge vores fokus med op til 15 % samt reducere træthed med helt op til 50%.  

Og hvem kender ikke følelsen af, at man ofte får de bedste snakke med kollegerne ved kaffemaskinen? Intet styrker vores relationer, det kollegiale sammenhold og dermed vores arbejdsglæde, som snakken over en god kop kaffe.

I BKI Professionel ved vi bedre end nogen andre, at kaffepausen er alt andet end spildtid. Der et derimod en investering i dine medarbejdere.

Så hvorfor ikke forkæle dem med velsmagende firmakaffe hver eneste dag?

Ring eller kontakt BKI Professionel i dag, og lad os sammen med jer sammensætte den skræddersyede kaffeløsning, der brygger firmakaffen, I drømmer om.

 

Kilder:
YouGov for BKI (2022), Coffee@Work.


Heidi Kornholt (2012): Derfor holder kaffe dig vågen. Lokaliseret d. 14. juni på https://www.food.dtu.dk/Nyheder/2012/12/Derfor_holder_kaffe_dig_vaagen

Kristine Bernard (2020): The Top Coffee-Consuming Countries. Lokaliseret d. 14. juni på https://www.worldatlas.com/articles/top-10-coffee-consuming-nations.html

Har du brug for vejledning?
Kontakt os i dag

 

Om du allerede har svarene eller ønsker hjælp til at finde dem, så sidder vi klar til at tage en uforpligtende snak om jeres muligheder - og finde frem til den helt rigtige kaffeløsning for netop dig og dine kollegaer, kunder og samarbejdspartnere.

Ring til os på +45 86 29 22 99 eller udfyld formularen her, så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Bekræft at du har læst om vores behandling af persondata. Læs mere