AI i BKI

 

 

AI I BKI

BKI sætter kaffesmag på formel med kunstig intelligens og vinder Danish AI Awards 2022

Sammen med Teknologisk institut har BKI udviklet en statistisk model, der med kunstig intelligens sætter kaffesmag på formel. En innovation der sikrede os sejren til Danish AI Awards 2022, og som fremover skal hjælpe os med at sammensætte vores mange kaffeblandinger endnu bedre og smartere.

Torsdag den 25. august indtog et lille team fra BKI og Teknologisk Institut sammen podiet til Danish AI Awards 2022. Et event der blev afholdt i Vejle af Industriens Fond og AI Denmark til den årlige Innovationsfestival.

Her tildelte et enigt panel BKI sejrspokalen og 200.000 kr. i pengepræmie for årets bedste AI-projekt blandt mere end 75 deltagende, danske virksomheder.

Men et projekt der sætter noget så subjektivt som smag på formel, ser man heller ikke hver dag. Og i særdeleshed ikke når det kommer til en så kompleks og nuanceret fødevare som kaffe.

I august kunne dygtige folk fra både BKI og Teknologisk Intitut sammen gå op på scenen til Danish AI Award 2022. Her modtog BKI sejrspokalen og en præmie på hele 200.000 kr fra Industrienes Fond til videreudvikling af BKI's AI-projekt.
 

BKI vinder Danish AI Awards 2022
BKI vinder førstepladsen og pokalen til Danish AI Award 2022

Sammen med Teknologisk Institut har vi gennem halvandet års tæt samarbejde formået at udvikle en statistisk model, der med kunstig intelligens (AI) kan forudsige smagen på sammensætninger af råbønner og herefter generere nøjagtige recepter på vores mange kaffevarianter.

Før de overhovedet er ristet.

Et arbejdsredskab der skal hjælpe os med at blive endnu bedre til at sammensætte vores mange kaffeblandinger, så de altid smager nøjagtig, som vores kunder kender og elsker dem. 

Blot endnu smartere og med større fleksibilitet i indkøbsprocessen.

“Det her kommer fuldstændig til at ændre vores indkøbsproces af råkaffer. For når vi kan sammensætte kaffeblandinger ud fra en defineret smagsprofil og håndplukke særlige kriterier, er vi ikke længere så afhængige af sæson, specifikke kaffesorter eller kaffeområder. Nu kan jeg indkøbe og sammensætte kaffen langt mere fleksibelt.”

- Casper Rasmussen, Indkøber og chefsmager i BKI.

Please accept marketing cookies to watch this video

OM BKI'S AI-PROJEKT

  • AI står for Artificial Intelligens – på dansk kunstig intelligens.
  • BKI’s AI model kan på baggrund af smagsvurderinger af råbønner forudsige smagen på en specifik kaffeblanding og generere nøjagtige recepter hertil.
  • Teknologisk Institut har været med til at udvikle de statistiske dele af AI-modellen, mens BKI selv har stået for at udvikle og implementere de nødvendige værktøjer hertil.
  • BKI har vundet Danish AI Award 2022 for projektet samt 200.000 kr. i pengepræmie fra Industriens Fond. Disse er øremærket til det videre arbejde med AI i BKI.

I videoen kan du høre Ib Hauberg, BKI's tidligere fabrikschef, fortælle nærmere om AI-projektet.

Fra analog til digital kaffesmagning

I mere end 25 år har BKI’s indkøber og chef-kaffesmager, Casper Rasmussen, udelukkende brugt sit råvarekendskab og sine smagsløg til at sikre smagen og kvaliteten af danskernes favoritkaffer.

Et håndværk han er meget stolt af, men som indtil nu ­har været meget ’analogt’, som han udtrykker det.

”Hvor jeg før har noteret alle mine kaffesmagninger ned på papir, står jeg nu med min mobiltelefon i hånden og vurderer hver enkelt råbønne eller færdigristede kaffeblanding på en lang række smagsparametre – direkte via en app. Og efter jeg har set, hvad vores AI-model kan få ud af de data, har jeg kun fået blod på tanden til arbejde videre med det her,” siger Casper Rasmussen.

For selvom BKI’s kaffesmagere allerede i dag er ekstremt dygtige til at sammensætte de velkendte kaffeblandinger med trænede smagsløg, så åbner kunstig intelligens blot op for endnu flere muligheder i den daglige kaffeproduktion.

BKI kaffesmager noterer smagsparametre i app, som er grundlaget for AI model
BKI kaffesmager er grundlaget for BKI's AI model

Casper Rasmussen, der er indkøber og chefsmager i BKI, smager gennemsnitligt på 300 kopper kaffe om dagen. På både prøver af råbønner og færdigristede kaffer. Hver gang vurderer han kaffen på en lang række smagsparametre, som han noterer i en app - direkte til en omfattende kaffedatabase. Hele grundlaget for BKI's AI-model. 
 

Nu kan Casper Rasmussen nemlig bede BKI’s AI-model, om at sammensætte udførlige recepter på en ønsket smag i en færdig kaffeblanding.

Længe før bønnerne overhovedet er ristet.

Og det er ikke kun smag, han kan bede modellen om at tage højde for.

Han kan også definere en pris og kvalitet for kaffen, et specifikt indhold af særlige kaffebønner, eller han kan bede modellen om at sammensætte recepten ud fra de råbønner, der er til rådighed på det givne tidspunkt.

”Det her kommer fuldstændig til at ændre vores indkøbsproces af råkaffer. For når vi kan sammensætte kaffeblandinger ud fra en defineret smagsprofil og håndplukke særlige kriterier, er vi ikke længere så afhængige af sæson, specifikke kaffesorter eller kaffeområder. Nu kan jeg indkøbe og sammensætte kaffen langt mere fleksibelt – og endda sikre en endnu mere ensartet kaffesmag og -kvalitet for forbrugeren,” fortæller Casper Rasmussen.

”Og det er altså sindssygt smart” tilføjer han.

Men der ligger et kæmpe benarbejde forud for projektet, før vi i BKI har kunne nyde godt af modellens forudsigelser.

Nemlig arbejdet med at indsamle og koble de rette data.

For uden input er der intet output fra en ellers intelligent model.


SÅDAN VIRKER BKI'S AI-MODEL

BKI’s AI-model er udviklet i tæt samarbejde med eksperter fra Teknologisk
institut og består af to komplekse moduler, der arbejder sammen.

Modul 1:
Det neutrale netværk

Et neuralt netværk, er en statistisk metode, der finder komplekse sammenhænge i store mængder data. I dette tilfælde kan netværket forudsige, hvordan en specifik blanding af råkaffe vil ende ud med en given smag ud fra de data som BKI konstant indsamler under daglige kaffesmagninger.

BKI kaffesmager sikrer kvaliteten ved at smage på mange kopper kaffe

Modul 2:
Evolutionær algoritme

Den evolutionære algoritme er den del af modellen, som BKI kan sætte til at arbejde for sig. Ved at bede modellen om at sammensætte en ønsket smagsprofil på en kaffeblanding - og eks. koble variable som pris, kaffesorter og ristningsgrad på - da vil algoritmen generere en lang række mulige recepter på blandinger af BKI’s råbønner, som den løbende forudsiger og optimerer smagen på via det neurale netværk.

BKI kaffebønner klar til smagstest

Kaffedatabase danner grundlaget for kunstig intelligens

Hvor eksperter fra Teknologisk Institut har været BKI’s sparringspartnere gennem hele projektet, og således har hjulpet os med at udvikle AI-modellen, så har vi i BKI selv stået for at designe og implementere de nødvendige værktøjer til overhovedet at gøre brugen af kunstig intelligens mulig.

Det fortæller Nicholaj Månsson Olsen, der er data-arkitekt i BKI, og manden bag de apps, der nu er faste arbejdsredskaber på tværs af BKI’s kaffeproduktion.

”Jeg har brugt flere måneder og rigtig mange arbejdstimer på at udvikle en række apps og et digitalt setup, som både leverandører, vores kaffesmagere, risteri, pakkeri mm. kan tilgå og registrere al den nødvendige data til modellen i. På ét og samme sted,” fortæller Nicholaj Månsson Olsen.

Med andre ord: En digital kaffedatabase.

For hele smageholdet er brugen af AI allerede blevet en fast del af hverdagen, og ifølge Casper Rasmussen, har det kun gjort dem allle endnu bedre til deres håndværk.
 

BKIs kaffesmagere noterer smagsparametre i app, som er grundlaget for AI model
BKIs kaffesmager er grundlaget for BKI's AI model

”Vores AI-projekt har kun gjort kvaliteten af vores smagninger endnu bedre – jeg er blevet bedre. De nye procedurer tvinger mig til hver dag at skærpe mine sanser og vurdere kaffen ud fra langt flere parametre, end vi har gjort tidligere.”

- Casper Rasmussen, Indkøber og chefsmager i BKI.

Men det er helt essentielt at have fuldstændig styring og tilstrækkelige data på hver eneste kaffebønne, før en AI-model kan koble så meget data sammen til nyttig viden.

Og det er netop her, at der bliver behov for kunstig intelligens og ikke bare en almindelig computer.

”I BKI har vi typisk mellem 50-70 forskellige typer råkaffe på lager, som kan indgå i vores kaffeblandinger med mellem én-syv forskellige slags bønner i hver. Kombineret med produktionstekniske parametre, som eksempelvis ristningsgrad, betyder det, at vi har en teoretisk mulighed for at sammensætte og riste vores kaffer på intet mindre end 99 trilliarder måder,” fortæller Nicholaj Månsson Olsen.

Et astronomisk antal muligheder, som ingen menneskelig hjerne kan forholde sig til på én gang – eller rangere for den sags skyld.

Også selvom man har gode smagsløg.

Indkøber og chefsmager, Casper Rasmusen, er dog  ikke nervøs for at kunstig intelligens skal gøre ham overflødig lige foreløbig.

Ifølge ham har hele projektet tværtimod gjort ham endnu dygtigere til sit håndværk.

 ”Vores AI-projekt har kun gjort kvaliteten af vores smagninger endnu bedre – jeg er blevet bedre. De nye procedurer tvinger mig til hver dag at skærpe mine sanser og vurdere kaffen ud fra langt flere parametre, end vi har gjort tidligere. Og så synes jeg, at det er sjovt. Vi har aha-oplevelse på aha-oplevelse, og vi finder hele tiden på nye spændende måder at omsætte vores data til bedre kaffe.”

Til gavn for både BKI og de danske kaffedrikkere.